İÇ TAHKİM
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda
TAHKİM (İÇ TAHKİM)
İstanbul Barosu Tahkim Merkezince düzenlenen ‘6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda Tahkim’ konulu panel 15 Ekim 2018 Pazartesi günü saat 11.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İsmail ALTAY, ülkemizde artık devlet yargısıyla adalete erişilmez hale gelindiğini ve alternatif yöntemleri denemek zorunda bulunduğumuzu bildirdi. Bu alternatiflerden birinin de Tahkim yargılaması olduğunun altını çizen Altay, kısa bir süre önce kurulan İstanbul Barosu Tahkim Merkezi’nin, oluşturulan güçlü yönetim kadrosuyla çalışmalarına başladığını belirtti. Meslektaşlarımızın artık adaleti mahkeme kapılarında aramayacaklarını vurgulayan Altay, “Biz size Merkez çalışması olarak Tahkim hukukunu anlatacağız, bilimsel açıdan inceleyeceğiz ve tahkim kültürünü yaygınlaştıracağız, özellikle de uzman tahkim hakemleri yetiştirmek için çaba göstereceğiz” dedi.
Tahkim yargılamasının bir ihtiyaçtan doğduğunu hatırlatan Av. İsmail Altay, sözlerini şöyle tamamladı: “Artık adalete erişemez hale geldik. Alternatif yöntemleri denemek zorundayız, bunlardan biri de tahkim. Bizim Tahkim Merkezimiz ihtiyari bir tahkim müessesedir. Meslektaşlarımız sözleşmelerine ‘İstanbul tahkim Merkezinin atayacağı hakemlerce tahkim yargılaması yapılacak’ kaydını düşerlerse, İstanbul Tahkim Merkezi hakemleri bu görevi üstlenebilir”.
Açılış konuşmasından sonra panel oturumlarına geçildi. İlk oturumu İstanbul Üniversitesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal ŞANLI yönetti.
Bu oturumda, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat ESKİYÖRÜK, Tahkimin Amacı, Avantaj ve Dezavantajları ile Uygulama Alanı hakkında bilgi verdi.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi/Galatasaray Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga AYOĞLU, Ticari İhtilafların Tahkime Elverişliliği konu üzerinde durdu.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Bahadır B ALKI, Rekabet Hukuku Uyuşmazlıklarının Tahkime Elverişliliği ve Rekabet Kurulu ile Hakem Heyetlerinin Eş Zamanlı İnceleme Süreçlerini değerlendirdi.
İkinci oturumu İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İsmail ALTAY yönetti.
Bu oturumda konuşan İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Dr. Seyfi MOROĞLU, Hakem Sözleşmesi, Hakemin Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı konusunu anlattı.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu üyesi/Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan DEYNKLİ, Tahkim Yargılamasındaki Usul üzerinde durdu.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Salim BAKİ, Tahkimde Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri hakkında bilgi verdi.
Panelin üçüncü oturumunu İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol ULUSOY yönetti.
Bu oturumda söz alan Marmara Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Evren KILIÇOĞLU, Tahkimde Takas ve Karşı Dava üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu üyesi / İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Gizem PERÇİN, Hakem Kararlarına Karşı Kanun Yolları üzerinde durdu.
Panelin son oturumunu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya TURAN yönetti.
Bu oturumda konuşan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi Üyesi Dr. Cemal Fazıl KARAKAŞ, Hakem Kararlarının İcrasına ilişkin mahkeme kararlarından örnekler sundu.
Panelin son konuşmacısı İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Dilek YUMRUTAŞ da, Arabuluculuk ve Tahkim Yoluyla Çözüme Elverişli Hukuki Uyuşmazlıklar, Arabuluculuk Süreci Sona Erdikten Sonra Tahkim Süreci üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Kaynak: https://www.istanbulbarosu.org.tr/HaberDetay.aspx?ID=13805&Desc=6100-Say%C4%B1l%C4%B1-Hukuk-Muhakemeleri-Kanununda-Tahkim
AÇILIŞ VE 1.OTURUM
2.OTURUM
3.OTURUM
4.OTURUM