Türev Araçlar Ve Organize Piyasalar
TÜREV ARAÇLAR VE ORGANİZE PİYASALAR
01.03.2008
İSTANBUL BAROSU BANKACILIK VE FİNANSAL KURUMLAR KOMİSYONU
http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=3266
İstanbul Barosu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonunca düzenlenen “Finans Hukuku ve Sorunları” konulu dizi panellerin beşincisi “Türev Araçlar ve Organize Piyasalar” başlığı altında gerçekleştirildi.
1 Mart 2008 Cumartesi günü saat 11.00’da Orhan Apaydın Konferans Salonunda yapılan panelin öğleden önceki oturumunu Komisyon Başkanı Av. İsmail Altay yönetti.
Panelde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray “Türev Piyasaların Finansal Sistem İçindeki Yeri ve İktisadi Açıdan Önemi” konusu üzerinde durdu.
Teknolojideki gelişmelerin finans teorilerinde önemli ilerlemeler sağladığını, bunun yeni politik yapılanmalara ve risklere neden olduğunu belirten Akgiray, dünyanın tam entegrasyona dayalı bir sisteme doğru hızla ilerlediğini, artık günümüzde 24 saat yaşayan bir finans sisteminin bulunduğunu söyledi.
Hızla değişen dünyamızda finansal fiyat riskinin artığına, risk kapsamının genişlediğine ve devletin düzenleme gücünün azaldığına işaret eden Akgiray, teknolojik gelişmelerin globalleşme ve uluslararası birlikteliklerin artmasına yol açtığını bildirdi.
Türev araçları ve mali sistemin işlevleri konusunda da bilgi veren Akgiray, “Kurumlar ve ürünler zamanla değişebilir ancak sistemin temel işlevleri değişmez” dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Gökhan Büyükşengür de panelde “Vadeli İşlemlerin Türkiye’de ve Dünyada tarihsel Gelişimi” konulu bir sunum yaptı.
Vadeli işlemlerin tarihçesi konusunda bilgi veren Büyükşengür, son zamanlarda teknolojinin de yardımıyla borsa birleşmelerinin devam etiğini söyledi. Türkiye’deki gelişmelere üzerinde de duran Büyükşengür, konuşmasında vadeli işlemlerin temel fonksiyonları ve risk yönetimi konusunda ayrıntılı bilgi verdi.
Deniz Türev Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Metin Aytekin “Türev Piyasalarda Araçlar ve Yatırımcılar” konusunu ele aldı. Aytekin, konuşmasında, vadeli işlemler sözleşmesinin tanımı, vadeli işlemlerin özellikleri, vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatlandırılması, teminatlar ve riskler konusunda bilgi verdi.
Panelin öğleden sonraki bölümünü Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Tayfun Demirçark yönetti.
Bu bölümde İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Genel Müdürü Dr. Emin Çatana “Türev Araçlarda Takas Sistemi ve Pozisyon Riski” konusu üzerinde durdu. Çatana, konuşmasında dünyada uygulanan merkezi takas sistemleri hakkında örnekler verdi, takas merkezinin mali sorumluluğu, Takasbank’ın fonksiyonları, teminat çeşitleri, temerrüt faizlerinin uygulanmasında garanti fonundan yararlanılması hususlarını anlattı.
İMKB Risk Yönetim Müdürü Dr. Çetin Ali Dönmez “Organize Türev Piyasalarının İşleyişi, Aracılar Arası İlişkiler ve Opsiyonlar” konusunu ele aldı. Dönmez, konuşmasında, borsada işlem gören sözleşmeler, spot ve vadeli piyasa, opsiyon tipleri, türev sözleşmelerinde değer nedir, nasıl oluşturulur gibi konulara açıklık getirdi.
Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Sekreteri Av. Ece Ildır da “Türev Ürünlere İlişkin Sözleşmelerin Hukuki Değerlendirmesi ve Uygulamada Ortaya Çıkan Uyuşmazlıklar” konusunda açıklamalar yaptı.
Oturum sonlarında Bankacılık finansal Kurumlar komisyonu Başkanı Av. İsmail Altay, panelistlere birer plaket sundu.