Uluslararası Finans ve Dış Ticaret Hukuku
ULUSLARARASI FİNANS VE DIŞ TİCARET HUKUKU
22.12.2009
İSTANBUL BAROSU BANKACILIK VE FİNANSAL KURUMLAR KOMİSYONU
İstanbul Barosu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonunca düzenlenen “Uluslararası Finans ve Dış Ticaret Hukuku” konulu panel 22 Aralık 2009 Salı günü saat 13.00 – 18.00 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
Açılış konuşmalarını Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkanı Av. İsmail Altay ve İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın yaptılar.
Birinci oturumu İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Av. Selçuk Demirbulak yönetti.
Panelde ilk tebliği sunan Risk Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. K. Evren Bolgün, küresel ekonomik krizi 1929’dan bu yana yaşanan en önemli kriz olarak niteledi. Bolgün 2010 yılında kredi riski yaşanabileceğini, faiz ve kredi artışlarının beklenebileceğini bildirdi.
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğise yaşanan krizi üretim ekonomisinin üçkâğıt ekonomisinden intikamı olarak niteledi.
Türkiye’de halen uygulanmakta olan ekonomik sistemi kıyasıya eleştiren Altuğ, “düşük kur – yüksek faiz” politikasına şiddetle karşı olduğunu söyledi. Altuğ, İMKB’nin %70’inin yabancıların elinde bulunduğunu, Türkiye’nin sıcak paraya %42 faiz ödediğini, üretime girmeyen paranın birilerinin cebine girdiğini belirterek Türkiye’ye bir deli gömleği giydirildiğini öne sürdü. Altuğ, sağlıklı bir ekonominin kayıtlı bir ekonomiden geçtiğini, her vatandaşı mükellef yaparak kayıt dışının önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Panelin ikinci oturumunu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkanı Av. İsmail Altay yönetti.
Bu oturumda tebliğ sunan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslan Kaya uluslararası bir ödeme yöntemi olan “akreditif” hakkında bilgi verdi. Akreditifin bir yasasının bulunmadığını belirten Kaya, tartışmalı da olsa bu alanda kullanılan Milletlerarası Ticaret Odasının yeknesak kararlarının bulunduğunu bu kararların tarafların iradesiyle akde sokulan ilkelerden oluştuğunu bildirdi.
Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Akın Ekici ise konuşmasında uluslararası banka kredileri ve bundan kaynaklanan sorunlar üzerinde durdu.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayfer Uyanık Çavuşoğlu da konuşmasında; milletlerarası faktoring sözleşmesi ve bunlara uygulanacak hukuk hakkında açıklamalar yaptı.
Panelin üçüncü oturumunu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ahu Defne Teker yönetti.
Bu oturumda tebliğ sunan Gümrük Müşaviri ve Dış Ticaret Danışmanı Caner Sevimli Türkiye’nin dış ticaretine rejimine ilişkin bilgi verdi ve Türkiye ile Gümrük Birliği ilişkilerini değerlendirdi.
Gümrük Müşaviri ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi M. Zafer Aydın ise serbest ticaret anlaşmaları, Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülâsyonu hakkında açıklamalar yaptı.
Panelin son konuşmacısı İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Ekşi, dış ticaret işlemleri açısından kambiyo mevzuatının başlangıcından günümüze olan gelişmelerini anlattı.
,
,
http://www.istanbulbarosu.org.tr/detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=4695