Banka Kredileri Ve Tüketiciler
BANKA KREDİLERİ VE TÜKETİCİLER
14.03.2008
İSTANBUL BAROSU
BANKACILIK VE FİNANSAL KREDİLER KOMİSYONU
&
TÜKETİCİ HAKLARI VE REKABET HUKUKU MERKEZİ
http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=3310
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi ile İstanbul Barosu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonunca ortaklaşa düzenlenen panelde “Banka Kredileri ve Tüketiciler” konusu uzmanlarca değerlendirildi.
Panel, 14 Mart 2008 Cuma günü saat 13.30 – 18.00 arasında Baro Merkez Bina Orhan Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
İki oturum halinde gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkanı Av. Şükran Eroğlu, 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününün tarihçesini anlattı ve İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkanı Av. İsmail Altay da, sorunlu bir konunun gündeme getirildiğini, panelde her iki tarafın da görüşlerini açıkça ortaya koyacağını ve çözüm önerilerinin hukuk açısından değerlendirileceğini bildirdi.
İlk oturumu yöneten İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Nuri Karahan, tüketici haklarına ilişkin bugüne kadar yapılan yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Tüketicilerin en çok kredi kartları yüzünden sorun yaşadığını belirten Karahan, kredi kartlarının serbest piyasa ekonomisinin bir ürünü olduğunu, bununla tüketim toplumu yaratılmak istendiğini vurguladı.
Kredi Kartı uygulamasının 20 yıl yasal düzenlemeden yoksun gerçekleştiğini belirten
Av. Mehmet Nuri Karahan, pek çok sorun yaşandıktan sonra ancak 2006 yılında bu konuda bir düzenleme yapıldığını, ama sorunların bitmediğini kaydetti. Karahan, “Bu sorunların hangi aşamaya geldiğini bu panelde tarafların değerlendirmeleriyle daha iyi anlayacağız” dedi.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Ceylan, kredi kartı uygulamasının yararları olduğu gibi zararların da bulunduğunu, 2006 yılı rakamlarına göre Türkiye’de 33 milyona yakın kredi kartı kullanımı bulunduğunu, kredi kartı kullanımının hukuki alt yapısının ancak 5464 sayılı yasayla düzenlenebildiğini bildirdi.
Ceylan konuşmasında, kredi kartı yasasını düzenleyen hükümler ve bu çerçevede düzenlenen kredi kartı sözleşmesinde tüketiciyi koruyan önlemler hakkında bilgi verdi.
Garanti Ödeme Sistemleri Hukuk Müşaviri Av. Cem Gürkan Alpay da mevzuat çalışmalarına ilişkin gelişmeleri ve kredi kartı uygulamalarını anlattı. Kredi kartı uygulamasının ekonomiye katkı sağladığını, mal ve hizmet satışlarının arttığını, işlem hacminin büyüdüğünü belirten Alpay, kredi kartı uygulamasının vergi gelirlerinin artmasında ve kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli katkıları olduğunu vurguladı.
Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkanı Av. İsmail Altay’ın yönettiği ikinci oturumda ise Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Mehmet M. İnceoğlu “Mortgage ve Tüketici Kredileri” konusu üzerinde durdu.
Yeni Tüketici Kredisi Yasası Tasarısının imzaya açıldığını belirten İnceoğlu, tasarının tüketici lehine önemli değişiklikler getirdiğini anlattı. İnceoğlu’nun verdiği bilgiye göre:
· Kredi Kartı Sözleşmesi, kredi sözleşmesine dönüşüyor
· Kredi kartıyla ürün alındığında tüketiciden komisyon istenmeyecek
· Belirli ve belirsiz süreli krediler sözleşmesi yapılabilecek
· Kredi Sözleşmesi tüketici aleyhine değiştirilemeyecek
· Değişiklikler 30 gün önceden tüketiciye bildirilecek
· Tüketici en az 60 gün içersinde tüm krediyi öderse değişiklikten etkilenmeyecek.
Fortis Bank Bankacılık Hukuku Bölümü Yöneticisi Av. Mete Sütunç, Yeni Tüketici Yasa Tasarısında tartışmaya açık noktaların bulunduğunu, tüketici hukukunu bir disiplin olarak kabul etmek ve dengeleri yerli yerine oturtmak gerektiğini vurguladı.
Sütunç, Bankalarla tüketiciler arasında hakkın kötüye kullanılması konusunda bir uzlaşma sağlanabilirse, sorunları en aza indirmenin mümkün olduğunu bildirdi.
Oturum sonlarında panelistler, kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar. Soru – cevap bölümünde ilginç tartışmalar yaşandı.