Faktoring Hukuku
FAKTORİNG HUKUKU
16.12.2007
İSTANBUL BAROSU BANKACILIK VE FİNANSAL KURUMLAR KOMİSYONU
http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=3125
İstanbul Barosu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonunca düzenlenen Finans Hukuku ve Sorunları Panelinin ikincisi 16 Aralık Pazar günü saat 10.30 -17.00 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
İstanbul Barosu Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkanı Av. İsmail Altay’ın yönetimindeki panelde iki oturum gerçekleştirildi.
Komisyon Başkanı Av. İsmail Altay, 2007 yılında kurulan komisyonun, bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve komisyon faaliyetlerine 12 Ocakta 2008’de yapılacak “Banka Hukuku ve Sorunları”, 1 -2 Şubat 2008 tarihlerinde yapılacak “Günışığında TMSF” panelleriyle devam edileceğini bildirdi.
Panelin ilk oturumunda konuşan Bağımsız Denetim Şirketi Ortağı Adil Yazıcıoğlu “Faktoring Şirketlerinin İşleyişi ve Ekonomideki Yeri” konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Türkiye’de faktoring hizmetlerinin 6 Ekim 1980 tarihli Kanun Hükmünde Kararnameyle başladığını belirten Yazıcıoğlu, faktoring şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun denetiminde olduğunu, ancak mevzuatta bazı yetersizliklerin bulunduğunu anlattı.
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cumhur Özakman “Faktoring İşlemlerinin Hukuki Niteliği ve Fonksiyonları” konusunu ele alarak BDDK’nın faktoring kuruluşlarına kuşkuyla yaklaştığını, bu tutumun faktoring alanını daraltabileceğini savundu.
Özakman, faktoring kuruluşlarının finansman, garanti, hizmet ve iş görme fonksiyonlarıyla ortaya çıktığını bildirdi.
Artı Faktoring Hizmetler Genel Müdürü Av. Fethi Örüm de İkrazatçılık ile Faktoring arasındaki farkları anlattı.
Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda ise, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Yıldırım Faktoring Şirketlerinin BDDK Tarafından Denetimi ve BDDK’nın İşleyişi konusunda bilgi verdi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kara Ticaret Hukuku Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Domaniç ise halen uygulanmakta olan Faktoring Sözleşmelerinin emredici hükümlere aykırı olduğuna ilişkin çeşitli örnekler sundu.
Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gökhan Özdemir de Faktoring Şirketlerinin alacaklarını tahsil ederken karşılaştıkları sorunlar ve özellikle Menfi Tespit Davası konuları üzerinde durdu.
Oturum sonlarında konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladıklar.
Komisyon Başkanı Av. İsmail Altay yaptığı kapanış konuşmasında, 2007 yılının son etkinliğini de tamamladıklarını, amaçladıkları gibi düzenlenen panellere ilgili avukatların yanı sıra sektörün pek çok yöneticisi, temsilcisi ve çalışanlarının da katıldığını, sektörün sorunlarını belirlemek için karşılıklı bilgi aktarımı ve dayanışmanın sağlandığını vurguladı.
Altay, bilim adamları ve uzmanların ortaya koyduğu gibi Faktoring mevzuatında pek çok boşluk bulunduğunun saptandığını, yeni bir Faktoring Yasası Taslağının hazırlanarak Meclise sunulması gerektiğine inandıklarını, Baronun yapacağı bu girişime sektör temsilcilerinin de katılarak destek vermelerinden memnunluk duyacaklarını belirtti.
Altay, toplantıyı kapatırken 2007 yılında komisyon faaliyetlerine katkıda bulunan katılımcılara birer plaket verdi.