Çek Hukuku
ÇEK HUKUKU
19.02.2011
İstanbul Barosu Başkanlığınca düzenlenen Çek Kanunu paneli 19 Şubat 2011 Cumartesi günü saat 10.00 – 17.30 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, açılışta yaptığı konuşmada, Baro yönetimi olarak eğitim çalışmalarına büyük önem verdiklerini, eğitim platformu çalışmaları için hazırlıkların devam ettiğini söyledi.
Mahkemelerde icraların artık içinden çıkılmaz hale geldiğini, bu nedenle insanların yargı sistemine güvenlerinin azaldığını belirten Altay, yargının iş yükünü azaltmasında arabuluculuk sisteminin bir yarar sağlayamayacağını bu nedenle adaletin özelleştirilmesine karşı çakacaklarını bildirdi.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay’ın yönettiği sabah oturumunda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu, 20 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5941 sayılı Çek Kanununun bir ceza kanunu olduğunu söyledi.
Çekin uluslararası bir ödeme aracı olarak kabul edildiğini, ticaret hukuku çerçevesinde düzenlenmesinin daha doğru olacağını belirten Kahyaoğlu, çekle ilgili yasal düzenlemenin ceza hukuku çerçevesinde yapılmasını anlamanın mümkün olmadığını bildirdi.
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Özakman da çekle ödemenin faktoring sistemindeki uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Çek işlemlerini Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu açısından değerlendiren Özakman, faktoring işlemlerinin, ticari işlemler olduğunu düşündüğünü, müşteriden gelecek çeklerin de tacir çekleri olması gerektiğini söyledi.
İş Yatarım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Av. Necati Aksoyoğlu ise, karşılıksız çek, ibrazı, ibraz yeri ve süresi, çekin yasal unsurları, çekin ödenmesi ve çekin karşılığının bulunmadığı ya da ödenmediği hallerde yapılacak yasal işlemler hakkında bilgi verdi.
Bankacılık ve Finansal Kurumlar Komisyonu Başkanı Av. Gökhan Özdemir’in yönettiği öğleden sonraki oturumda konuşan Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu, 5941 Sayılı Çek Kanununa göre karşılıksız çek suçu ve ceza sorumluluğu konusunda ayrıntılı bilgi verdi.
Şişli 6. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Yaşar Yetiş ise ekonomik suç olarak çek ve yaşanan sorunlar konusunu ele aldı ve uygulamadan örnekler sundu.
Panel oturumlarının tamamlanmasından sonra İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, panel konuşmacılarına birer Teşekkür Belgesi verdi.
http://www.istanbulbarosu.org.tr/detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=5562