Finans Hukukunda Tahkim
FİNANS HUKUKUNDA UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ VE TAHKİM
23.02.2014
İSTANBUL BAROSU BANKA VE FİNANS HUKUKU KOMİSYONU
&
İSTANBUL TAHKİM VE ADR HUKUKÇULARI TOPLULUĞU
İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonunca düzenlenen “Finans Hukukunda Uyuşmazlıkların Çözümü ve Tahkim” konulu panel, 23 Şubat 2014 Pazar günü saat 10.00’da Orhan Adli Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay’ın açılış konuşmasından sonra panele geçildi. Takasbank Hukuk Müşaviri Av. Aslı Özkan’ın yönettiği ilk oturumda konuşan Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mete Tevetoğlu, ‘Sermaye Piyasalarında Uyuşmazlık Çözümü ve Tahkim’ konusunu ele aldı. Türkiye’de tahkimin yeni ve gelişmeye muhtaç bir konu olduğunu belirten Tevetoğlu, kişiler haklarını öğrendikçe uyuşmazlıkların arttığını ve çözümün gündeme geldiğini bildirdi. Sermaye piyasasında taahhüt, borçlanma ve yükümlülükler konusunda uyuşmazlıkların ortaya çıktığına değinen Mete Tevetoğlu, bunun en çok yabancı sermayenin ‘doğrudan ve portföy yatırımlarında’ karşımıza çıktığını anlattı. Tevetoğlu, tahkim konusunun ABD’de kurumsallaştığını belirtti ve ABD örneği üzerinde açıklamalarda bulundu.
İMKB eski Hukuk Müşaviri Av. Aydın Dündar, ‘Borsada Uyuşmazlıkların Çözüm Usulü’ne yönelik uygulamaları anlattı. Borsa işlemlerinden doğan ihtilafların borsa içinde çözüldüğünü hatırlatan Dündar, uyuşmazlıklarla ilgili karar organının Borsa Yönetim Kurulu olduğunu; bu konuda Borsa Yönetim Kuruluna yardımcı olmak amacıyla bağımsız olarak faaliyet gösteren 3 üyeden oluşan bir Uyuşmazlık Komitesi bulunduğunu, Borsa Hukuk Müşavirinin bu komitenin raportörlüğünü yaptığını belirterek Uyuşmazlık Komitesinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yönetim Kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların sermaye Piyasası Kurulu tarafından nihai merci olarak değerlendirildiğini kaydeden Dündar, SPK’nın uyuşmazlıkla ilgili nihai kararlarının idari yargı denetimine tabi olduğunu söyledi.
İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Gökhan Özdemir’in yönettiği ikinci oturumda İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay ‘Bankacılık Kaynaklarının Uyuşmazlık Çözümü ve Tahkim’ konulu bir sunum yaptı. Özellikle bankacılık hukukunda tahkim kodunun bulunmadığının altını çizen Altay, kurulacak Finans Merkezi içinde bir Tahkim Merkezi kurulmasının düşünüldüğünü, ancak yasasının henüz çıkmadığını bildirdi.
Ulusal mahkemelerde verilen kararların başka ülkelerde geçerliliğinin bulunmadığına dikkat çeken İsmail Altay, ama tahkim kararlarının böyle olmadığını ve uluslararası bir anlamı bulunduğunu ve her ülkede geçerli olduğunu kaydetti. Altay, “Konu ticaret olunca güneş hiç batmaz” dedi. Sorunların, uyuşmazlıkların çözümü için tahkimi en elverişli bir sistem olarak niteleyen Av. İsmail Altay, tahkime başvurmanın yargıya dava açmaktan daha avantajlı olduğunu vurguladı. Donanımlı avukatlar tahkimde görev almadıkları takdirde, tahkimin zararlı hale gelebileceğini de hatırlatan Altay, “tahkimde güven can suyudur. Güven ve güvenilir olmak, gizlilik çok önemlidir” dedi.
İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Av. S. Emre Çotuksöken,‘Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikâyetleri Hakem Heyeti’ konusunu anlattı. TBB Müşteri Şikâyetleri Hakem Heyetinin banka ile bireysel müşteriler arasındaki şikâyetleri incelemek üzere kurulduğunu belirten Çotuksöken, hakem heyetine ancak gerçek kişilerin başvurabileceğini bildirdi. Yönetmeliğe göre Hakem Heyetinin 4 kategoride oluşturulduğunu kaydeden Çotuksöken, bunları ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları’, ‘Tüketici Kredileri’, ‘Sigortacılık İşlemleri’ ve ‘Diğer Bankacılık İşlemleri’ olarak sıraladı. Hakem Heyetinin yapısını da eleştiren Çotuksöken, 5 kişilik hakem heyetine barodan bir avukat ve tüketici hakem heyetlerinden bir üyenin de eklenmesiyle daha adil bir heyet haline gelebileceği görüşünde olduğunu kaydetti.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Baysal’ın yönettiği son oturumda konuşan İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonu Başkanı ve Sigorta Tahkim Hakemi Av. İsmet Demirağ ise, ‘Sigorta Hukukunda Uyuşmazlıkların Çözümü ve Tahkim’, ‘Sigorta Tahkiminde İtiraz Yolu ve İtiraz Tahkim Heyeti’ konuları üzerinde durdu. İş yükünün azaltılması için alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olarak tahkimin Türk hukukuna girdiğini belirten İsmet Demirağ, sigortacılıkta ortaya çıkan uyuşmazlıklarda bu sistemden çok yararlandıklarını söyledi. Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Demirağ, tahkimin yararlarını şöyle sıraladı: Yargıya gitmekten daha yararlı, kısa sürede sonuç alınıyor, yargıdan daha ucuz, uzman kişilerce yargılama yapılıyor ve kesin karar alınıyor. Tahkimi ‘nevi şahsına münhasır bir sistem’ olarak niteleyen İsmet Demirağ, konuyla ilgili mevzuatla ilgili bilgi verdi ve sigorta hakemlerinde aranan vasıflar üzerinde durdu.
Panelin oturum aralarında soru-cevap bölümü gerçekleştirildi. Oturum sonlarında ise konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.