6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezince 15 Mart Dünya tüketiciler günü nedeniyle düzenlenen ‘6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasanın Getirdiği Yenilikler’ konulu panel 15 Mart 2014 Cumartesi günü saat 10.00’da Orhan Adli Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
Panelin sunumunu yapan İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkanı Av. E. Deniz Şeren, yeni bir tüketici yasasına kavuştuklarını, yasanın 28 Kasım 2013’de Resmi Gazetede yayınlandığını, ancak yürürlüğünün altı ay sonraya bırakıldığını söyledi.
Yeni kanun neler getiriyor, ne gibi yenilikler var, bunları tartışmak ve yeni kanunun tanıtılması amacıyla panelin düzenlendiğini belirten Şeren, İstanbul Barosu Dergisinin son sayısının Tüketici Hukuku Özel sayısı olarak hazırlandığını, dergide yeni kanunla ilgili olarak akademisyenlerin görüşlerinin bulunduğunu kaydetti ve derginin hazırlanması ve içeriğine katkı için emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılışta konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, tüketici hukukunun yeni ve sürekli gelişen bir hukuk olduğunu, yeni kanunda tüketiciyi ilgilendiren pek çok hususun yer aldığını söyledi.
Bu arada eser, taşıma, vekâlet ve tüm bankacılık işlemlerinin de yasaya doldurulduğunu belirten Tuskan, “Bu iyi mi olacak, kötü mü olacak, zaman gösterecek. Avukat olarak benim vekâlet konusunun bu yasaya girmesine itirazım var. Çünkü vekâlet Avukatlık Kanununa göre, avukata verilmiş bir haktır” dedi.
Aydeniz Alisbah Tuskan, tüketici hakem heyetlerinin son yıllarda başarılı çalışmalar yaptığını ve mahkemelerin yükünü bir ölçüde azalttığını, ülkemizde tüketicilerin sürekli haksızlığa uğradığını, yasada ‘tazminat’ hakkı bulunmasına rağmen bu hakkın işlemediğini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarından sonra iki oturum halinde gerçekleştirilecek panelin ilk oturumuna geçildi. Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Önceki Başkanı Av. Şükran Eroğlu’nun yönettiği bu oturumda önce ‘Kredi Kartları ve Tüketici Kredileri’ konusu ele alındı.
Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Ceylan, tüketici kredilerinin yeni kanunun ikinci bölümünde 22-31. Maddeler arasında yer aldığını belirtti ve konuyu halen yürürlükte olan kanunla, 28 Mayıs 2014’de yürürlüğe girecek kanun arasında karşılaştırmalı olarak anlattı.
İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi Hâkimi Serap Kaya, ‘6502 Sayılı Yasanın taşınmaz alımlarında getirdiği yenilikler’ konusunda bilgi verdi. Yeni yasanın yürürlükteki yasaya göre daha kapsamlı hazırlandığına dikkat çeken Kaya, yasada tüketicileri koruyan daha fazla hüküm bulunduğunu bildirdi.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, panelin ikinci oturumunu yönetti. Bu oturumda konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Atamer, ‘6502 Sayılı Yasaya göre satım sözleşmelerinde ayıptan doğan sorumluluk’ konusunu anlattı. Atamer, yasanın genelinde ve ayıptan doğan sorumluluk konusunda Avrupa Birliği hukukunun iç hukuka yansıtıldığını söyledi. Yeni yasanın bu bölümünde ayıp tanımı, objektif ve sübjektif ayıpla ilgili örneklemeli bilgi veren Atamer, montaja bağlı ayıp, satıcının reklamlardan sorumluluğu konusunu Avrupa Birliği mevzuatıyla karşılaştırmalı olarak anlattı.
Birinci ve ikinci oturumda konuşan Ankara 7. Tüketici Mahkemesi Hâkimiİlhan Kara, 6502 sayılı yasanın çok güçlü bir iradeyle çıktığını söyledi. Tüketici mahkemelerinin önemi üzerinde duran Kara, yürürlükteki ve yeni kanun arasındaki hükümlerinin %90’ında benzerlik bulunduğunu, temel yasa olarak kabul edilen 6502 sayılı yasanın tüketici haklarını daha anlaşılır haline getirdiğini bildirdi. Kara konuşmasında, tüketici davalarında yaşanan garipliklere ilişkin örnekler verdi, ön ödeme sisteminin sakıncaları ve tüketici sözleşmelerinin özelliklerine vurgu yaptı.
Hâkim İlhan Kara, ikinci oturumda ise ‘Bireysel bankacılık alanında tüketici hakları’ konulu bir sunum yaptı.
Tüketici Hakları ve Rakabet Hukuku Merkezi Üyesi Av. Rüştü Germeyanise, ‘6502 Sayılı Yasanın Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerine ilişkin hükümleri’ konuları üzerinde durdu. Germeyan sunumunda, Tüketici Hakem Heyetlerinin oluşumu, bu heyetlerin görev alanı, tüketici hakem heyetleri kararlarının bağlayıcılığı, tüketici mahkemelerinin görev alanı ve tüketici mahkemelerinde parasal sınır konularına değindi.
Öte yandan, İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Merkezi ile Tüketiciyi Koruma Derneğince (TÜKODER) düzenlenen ‘6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ konulu söyleşi 16 Mart 2014 Pazar günü saat 13.00’da Hasanpaşa’daki Kadıköy belediyesi Brifing salonunda gerçekleşti.
Söyleşide Ankara 7. Tüketici Mahkemesi Hâkimi İlhan Kara, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek 6501 sayılı kanuna ilişkin ayrıntılı bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.