Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE NEW YORK SÖZLEŞMESİNDE
HAKEM KARARLARININ TANINMASI VE TENFİZİ
İstanbul Barosu Tahkim Merkezince düzenlenen ‘Milletlerarası Özel Hukuk ve New York Sözleşmesinde Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi’ konulu toplantı, 08 Şubat 2020 Cumartesi günü saat 10.00’da İstanbul Barosu Kültür Merkezinde yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tahkim Merkezi Başkanı Av. İsmail Altay, Türkiye’nin son zamanlarda çok ilginç günler yaşadığını, her alandaki köklü kurumların çöktüğünü, bundan da en büyük payı adalet sisteminin aldığını söyledi.
Siyasal iktidarın hâkim ve savcıları belirli kadrolardan oluşturduğunu, daha sonra onlarla yollarını ayırınca adalet sisteminde çok büyük bir boşlukların oluştuğunu belirten Altay, yaşadığımız süreçte çok tecrübesiz hâkim ve savcılarla karşı karşıya kalındığını bildirdi.
Bütün bu hukuksuzluklarla İstanbul Barosu yönetiminin iyi bir mücadele verdiğini, baronun bir baro olmanın ötesine geçtiğini hatırlatan Av. İsmail Altay, tüm avukatların bu mücadeleye katılarak ellerini taşın altına koymaları gerektiğini vurguladı.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi olarak özel hukukta yargılamayı iyi tahkim avukatları yetiştirerek yapmak istediklerini belirten Altay, Merkezin bu yönde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmasından sonra ilk oturuma geçildi. Bu oturumda Milletlerarası Özel Hukukta hakem kararlarının tanınması ve tenfizi ele alındı. Oturumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Dr. Serhat Eskiyörük yönetti. Oturum konuşmacıları ve konuları şöyle:
Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Deniz Kırlı Aydemir, “Yabancı Hakem Kararlarının Tenfiz Edilebilme Şartları”.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ebru Şenöz Malkoç, “Yabancı Hakem Kararlarının Tenfiz Usulü”.
İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Gizem Ersen Perçin, “Tenfizin Ret Sebepleri”.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mine Tan Dehmen, “Tenfiz İsteminin Kabul ve ya Reddiyle İlgili Verilen Karara Karşı Kanun Yolları”.
Toplantının ikinci oturumunda; yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi hakkındaki New York Sözleşmesi ele alındı. Bu oturumu İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İsmail Altay yönetti.
Oturum konuşmacıları ve konuları şöyle:
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ekin Ömeroğlu, “Sözleşmenin uygulama alanı ve Türkiye’nin koyduğu çekinceler”
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyda Süral Efeçınar, “Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi için aranan şartlar: Geçersizlik, yetki aşımı, savunma hakkı ve usule aykırılık”
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Selin Pürselim Arning, “Yabancı hakeme karlarının tanınması ve tenfizi için aranan şartlar: Kamu düzeni, iptal sedilmiş olma ve tahkime elverişsizlik”.
Toplantının son oturumunu Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Selin Pürselim Arning yönetti. Oturum konuşmacıları ve konuları şöyle:
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi M. Polat kalafatoğlu, “Tahkim anlaşmasının maddi ve şekil geçerliliğine ilişkin sözleşmede yer alan esaslar”.
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Z. Derya Tarman, “Daha elverişli hükümlerin uygulanmasına olanak tanınması”.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Üyesi Av. Fulya Kurar, “Uygulamada yabancı hakem karlarının tanınması ve tenfizi.”
Oturum sonlarında soru/cevap bölümü uygulandı, konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu.