TAHKİM YARGILAMASINDA HAKEM VE AVUKAT
TAHKİM YARGILAMASINDA HAKEM VE AVUKAT
İstanbul Barosu Tahkim Merkezince düzenlenen ‘Tahkim Yargılamasında Hakem ve Avukat’ konulu panel, 06 Mayıs 2019 Pazartesi günü saat 14.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda yapıldı.
Panelin açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. MEHMET DURAKOĞLU yaptı. Daha önce İstanbul Tahkim Merkezi ile (İSTAC) iş birliği yaparak çeşitli toplantılar düzenlediklerini ve tahkimin geliştirilmesi için bu işbirliğini sürdüreceklerini belirten Durakoğlu, şöyle konuştu: “Mesleğimiz ve tahkim yargılamasının ifade ettiği avantajlar açısından, avukatlık mesleğinin bence gereği gibi yerine getirilebileceği ideal alanlardan birisi olması bakımından, haz duyarak mesleğin yerine getirebilmesi adına tahkim yargılamasının son derece önemli olduğu gerçeğini görüyoruz”.
Uygulamada ortaya çıkan sorunlar bulunduğunu, özellikle İSTAC’ın gelişmesinin sağlanmasının avukatlar açısından da önem taşıdığını kaydeden Mehmet Durakoğlu, “Burada avukatlara düşen yanlar da var. Biz de sözleşmelerde en azından tahkim şartını İSTAC’la birlikte koyabilmenin yollarını bulabilmeliyiz” dedi,
ICC’yi İSTAC’a dönüştürmek gerektiğinin altını çizen DURAKOĞLU, burada herkese düşen görevler bulunduğunu, gelinen noktanın yeterli olduğunun düşünülemeyeceğini, İSTAC’ı daha ileri aşamalara götürmek için elden gelenin yapılması gerektiğine inandıklarını bildirdi.
Açılış konuşmasından sonra panel oturumuna geçildi. Oturumu, İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İSMAİL ALTAY yönetti. Tahkimde doğru sonuç alabilmek için hakem seçimini iyi yapmak gerektiğini belirten Altay, tahkimin en önemli özelliğinin yargılamadaki demokrasi olduğunu, ifade özgürlüğünün, savunma özgürlüğünün tam anlamıyla kullanabildiğini ve hakemlerin bu hakkı kısıtlayamadıklarını bildirdi.
Oturumun ilk konuşmacısı İSTAC Danışma Kurulu Üyesi Av. Dr. İSMAİL GÖKHAN ESİN, sunumunda tahkim yargılamasında avukat konusunu ele aldı. Tahkim yargılamalarında görev alacak avukatların nitelikleri üzerinde duran Esin, iç tahkimde yabancı dilin çok önem taşımadığını, dış tahkimde bunun şart olduğunu, tahkim avukatının hangi alanlarda uzmanlaşması gerektiğini, tahkim avukatının nasıl uzmanlaşabileceğini anlattı. Günümüzde bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu, bilginin artık ‘güç’ olmadığını hatırlatan İSMAİL ESİN, “Önemli olan bilginin nasıl kullanılacağıdır” dedi. Tahkim avukatının davaya hazırlanma aşamaları hakkında bilgi veren Esin, tahkim avukatının duruşmalarda neler yapabileceği konusunda ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. ZİYA AKINCI tahkim yargılamasında hakem konusu üzerinde durdu. Tahkim yargılamalarında esas ögenin daima avukat olduğunu vurgulayan Akıncı, sağlıklı olanın davayı avukatın oluşturması olduğunu söyledi. Milletlerarası tahkimde de en önemli unsurun avukatlar olduğuna dikkat çeken Akıncı, Tahkimin önemli özelliğinin davanın kısa sürede bitmesi ve ekonomik oluşundan kaynaklandığını bildirdi. Hakemlerin kendilerine sunulan dilekçeleri ve belgeleri sonuna kadar okumak zorunda bulunduklarını kaydeden Ziya Akıncı, tahkim yargılamasını mahkemelerden ayıran olgunun hakem sistemi olduğunu belirtti. Prof. Dr. ZİYA AKINCI, “Tahkim davalarının en önemli özelliği, seçilen hakemlerin bağımsız ve tarafsız olmasıdır. Bu nitelikli bir hakemin davayı kısa sürede sonuçlandırması ve tarafları memnun etmesi mümkündür” dedi.
Sunumların tamamlanmasından sonra soru-cevap bölümüne geçildi. İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İSMAİL ALTAY, oturum sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.