MİLLETLERARASI TAHKİM
MİLLETLERARASI TAHKİM
İstanbul Barosu Tahkim Merkezince düzenlenen ‘4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu ve Milletlerarası Tahkim’ konulu panel, 29 Mart 2019 Cuma günü saat 10.00’da İstanbul Barosu Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapıldı.
Açılışta konuşan İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İSMAİL ALTAY, hukuk öğretiminde ağırlıklı olarak hep devlet yargısının okutulduğunu, tahkime yıllarca karşı çıkıldığını, oysa tahkimin de bir yargılama sistemi olduğunu söyledi. Tahkim Yasasının çıkarılmasından sonra tahkim yargısının kullanılmaya başlandığını belirten Altay, aslında adalete açılan arabuluculuk, uzlaşma, hukuki süreç analizi gibi kapıların da bulunduğunu bildirdi.
Av. İSMAİL ALTAY şöyle konuştu: “Bizim avukat olarak görevimiz müvekkilleri kendi doğrultusunda en doğru kapıdan geçirerek adalete kavuşturmaktır. Durum böyle olunca, adalete erişim içini çeşitli stratejiler geliştirilebilir. Müvekkilin menfaatine uygun hangi çözüm yolunun uygulanacağına avukatın karar vermesi gerekir”.
ALTAY, İstanbul Barosu Tahkim Merkezi olarak bugüne kadar iç tahkimle ilgili eğitim programları gerçekleştirdiklerini, bugün ekip olarak milletlerarası tahkime ilişkin bir program hazırladıklarını, daha öncekilerde olduğu gibi bu programı da kitaplaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmasından sonra seminer oturumlarına geçildi. İlk oturumu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. BAHADIR ERDEM yönetti.
Bu oturumda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. SİBEL ÖZEL, Milletlerarası Tahkim Kanununun uygulama alanı hakkında bir sunum yaptı.
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi AYŞE İPEK SARIÖZ, Milletlerarası Tahkim Kanunu uyarınca tahkim yargılamasında doğrudan uygulanan kuralların neler olduğunu anlattı.
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, ISTAC Başkanı Prof. Dr. ZİYA AKINCI, milletlerarası tahkim yargılaması başvuru süreci ve dilekçe teatisi konusu üzerinde durdu.
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi EKİN ÖMEROĞLU ise milletlerarası tahkim uygulamasından hakem veya hakem kurulunca bilirkişi atanması, delillerin toplanması, uyuşmazlığın esasına uygulanacak hukuk kurulları ve sulh konusunu ele aldı.
Seminerin ikinci oturumunu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. ALİ GÜRBÜZ yönetti.
Bu oturumda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. HATİCE SELİN PÜRSELİM, hakem veya hakem kurulunun seçimi, reddi, sorumluluğu, görevinin sona ermesi ve yetkisi üzerinde durdu.
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İSMAİL ALTAY, Milletlerarası Tahkim Kanununa göre tahkim yargılaması görev belgesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. CEYDA SÜRAL, Tahkim Sözleşmesinin özelliklerini anlattı.
Seminerin üçüncü ve son oturumunu ISTAC Danışma Kurulu Üyesi Av. İSMAİL GÖKHAN ESİN yönetti.
Bu oturumda, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi DENİZ KIRLI AYDEMİR, ihtiyati tedbir,
İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi GİZEM PERÇİN, tahkim yargılaması iptal davası,
İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Dr. SEYFİ MOROĞLU icra edilebilirlik konusu üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
Sunumların tamamlanmasından sonra oturum sonlarında soru/cevap bölümü gerçekleşti. İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İSMAİL ALTAY konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.