Engele Ruhsat Verme
YÜKSEK MİMAR ŞÜKRÜ SÜRMEN ANISINA
3. HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK SEMPOZYUMU
"ENGELE RUHSAT VERME"
02.12.2013
SONUÇ BİLDİRGESİ:
Sempozyum Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin düzenlediği, TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, , İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Barosu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi işbirliği ile 2 Aralık 2013 tarihinde Dünya Engelliler Günü nedeniyle Bakırköy Belediye Tiyatroları Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.
“ Engele Ruhsat Verme” konu başlığı ile işlenen sempozyumun amacı; kamusal alanlardaki mimari engeller ve dezavantajlı bireylere yönelik erişilebilirlik sorunlarını, tüm ayrıntıları ile ortaya koyarak, bu sorunların çözümüne yönelik geliştirilen önerilerle toplumsal bilinç oluşturarak, yetkilileri uyarmaktır.
Yüksek Mimar Şükrü Sürmen’in engelli bireylerin erişilebilirlik sorunlarını ortadan kaldırabilmek adına nice projelere imza attığı hayatından kesitlerin de yer aldığı Sempozyum oturumlarımızda değinilen konu başlıkları şöyledir;
1. Oturum: – Yaşadığımız Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri
1.Oturumun moderatörlüğü, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda TOFD kurucu Başkanı olan Prof. Dr. Şafak Şahir KARAMEHMETOĞLU tarafından gerçekleştirilmiştir. Konuşmasında Yüksek Mimar Şükrü Sürmen’in engelli ve yaşlı mimarisi konusunda bir dünya otoritesi olduğunu ve tüm engelli - yaşlı bireylerin hayat standartlarını geliştirmek üzere önemli projelere imza atan bir değer olduğunu belirtmiştir.
1. Oturumun ilk konuşmacısı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Oğuz ÖZYARAL; Her zaman arkasına sığındığımız “Devlet Nerede” anlayışını artık değiştirmemiz gerektiğine değinerek; “Devlet kanunları koyar, yürütmeyi sağlar, kontrollerini yapar ama ben de şunu sormak istiyorum devlet nerede sorusu sorulduğunda “Millet Nerede?” vurgusunu yapmıştır.
Engelli bireylere verilecek hizmet kalitesini arttırmanın yolu olarak Empati yapmaya dikkat çekmiş, aynı hayatı birlikte paylaşmaya başladığımızda ve onları anlamaya başladığımızda beraberinde Sempatinin gelişeceğini ve bu şekilde başarılı projeler gerçekleştirilebileceğini belirtmiştir.
Her sağlıklı bireyin bir engelli adayı olduğunu ve bu sebeple de empati kavramını öğrenmek ve öğretmenin gereğini aktarmıştır. Tüm bu iyileştirme çalışmalarının da bir bayrak niteliği taşıması ve ileri de yapılacak çalışmalara öncü olmasını dilemiştir.
1. Oturumun ikinci konuşmacısı Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Vekili Ayhan BAHÇELİ: Türkiye’deki kamusal alanların mimari danışmanlıkları için Valilikler tarafından denetim komisyonları oluşturulduğunu, yerine getirilmeyen durumlar için komisyonların ceza kesme haklarının doğduğunu belirtmiştir. Toplumdaki bu değişim ve dönüşüm içerisinde engellilerin hayatlarına yönelik kanun uygulayıcıları olarak sivil toplumun da içerisinde yer alacağı bir sistemin önemine dikkat çekmiştir.
1. Oturumun üçüncü konuşmacısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni ÖZKAYA; Erişilebilirlik sorunlarının çözümüne yönelik devlet tarafından geliştirilen politikaların uygulanmasının yanı sıra sivil toplumun itiraz ve uyarılarının da önemine değinerek cezai yaptırımların son çare olarak gerçekleştirildiğini belirtmiştir. Devletin yetersiz kaldığı durumlarda STK’ların tamamlayıcı bir rolü olduğunu bu sebeple karşılıklı doğru ve etkili bir iletişim sağlanmasının hizmet kalitesini arttıracağını vurgulamıştır.
2. Oturum: Uygulamalar, Kısıtlılık ve Değerlendirme
2.Oturumun moderatörlüğü; İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda TOFD bilimsel kurul üyesi Avukat ve Arabulucu İsmail ALTAY tarafından gerçekleştirilmiştir. “Erişilebilirlik”, haklara tümü ile erişilebildiği zaman gerçeklik kazanır. Sorunların temeli, vicdanların engelli olmasından kaynaklanır. “Eğer vicdanlar sızlamıyor ise cüzdanlar sızlamalıdır. Sorumlulara cüzdanları ile sorumluluklarını hatırlatmamız gerekecek.” diyerek özetlemiştir.
2. Oturumun ilk konuşmacısı İBB Erişilebilir İstanbul Koordinatörü Yüksek Mimar Müberra KAVAK KARA; “Erişilebilirlik insan ile ilgilidir. Kişinin yaşam serüveninde de hareket kısıtlılığı yaşadığını ve erişilebilirliğe ihtiyaç duyduğunu görürüz. Bu sebeple de erişilebilirlik ile ilgili uygulamalar, tasarıma sonradan dahil edilmemeli, tasarım sürecinde planlanarak organize edilmelidir. İnsanlar tasarımlar ile engellenmemelidir. Erişilebilirliğin sürekliliği çok önemlidir, tasarımlar yapılırken kullanıldığı alan ve ortamlar da standartlara uygun olmalıdır. Dolayısı ile zincirin her hangi bir halkası eksik olduğunda, tüm sistem de sekteye uğramakta ve engelli evine mahkûm kalmaktadır. Buna sebep olmamak için Her yerde, herkes için erişim söz konusu olmalıdır, düzgün geometri ile erişilebilirlik uygun hale gelebilir” diyerek sözlerini tamamlamıştır.
2. Oturumun ikinci konuşmacısı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksenin İNALHAN; Engellilik nedir? Sağlık nedir? Ulaşılabilirlik nedir? Sorularına yanıt bulmak üzere üç konuya dikkat çekmiştir.
- Mevzuatı düzenleme
- Toplumsal Bilinçlendirme
- Uygulama
Bu sorulara verilen cevapların bizleri doğrulara ve sorunların çözümüne ulaştıracağını belirtmiştir.
2.Oturumun üçüncü konuşmacısı İstanbul Barosu Engelliler Merkezi Üyesi Av. Cemal DONAT; Sempozyum konu başlığımız olan “Engele Ruhsat Verme” kavramını işlerken, dış mekânların ruhsatlandırılmasına dair mevzuatta detaylar belli olmasına rağmen hala neden engele ruhsat veriliyor? Sorusuna vurgu yapan konuşmacı sorunun çözümü için duyarlı bir kent kültürüne dikkat çekmiş ve kent kültürünün oluşturulmasında yaptırımların uygulanması gerekliğini vurgulamıştır.
2.Oturumun dördüncü konuşmacısı İstanbul Barosu Avukatı ve aynı zamanda TOFD Bilimsel kurul üyesi Av. Figen ERBEK;Fiziki ulaşılabilirlik sorunu temel hakların kullanılmasının önündeki en büyük engeldir. Seçilmiş ve atanmış yöneticilerin sorunları çözme konusunda kiminin samimi olmadığını kimilerin ise gerekli donanıma sahip olmadığı konusuna dikkat çekerek İdari yönden cezaların arttırılmasına, yasaların uygulanmasına ve denetimlerin arttırılarak standarda uygun yapılmasına önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir.