TÜKETİCİLERİ AYDINLATMAK GEREK!
TÜKETİCİLERİ AYDINLATMAK GEREK!
İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Komisyonun düzenlediği “Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası Uygulamaları ve Tüketicinin Korunması” konulu panel 14 Mart 2012 Çarşamba günü saat 14.00 – 17.30 arasında Orhan Adli Apaydın Salonunda gerçekleşti.
Panelin tamamını www.webradyon.com adresinden dinleyebilirsiniz.
15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle düzenlenen panelin açılış konuşmasını İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, yaptı.
Birleşmiş Milletlerin 1983 yılında 15 Mart’ı Dünya Tüketici Hakları Günü ilan etmesinden sonra 1985 yılında yayınladığı bir bildiri ile temel gereksinimlerin karşılanması, sağlık ve güvenliğin korunması, ekonomik çıkarların korunması, zararların karşılanması, temsil edilme, Sağlıklı bir çevrede yaşama, bilgi edinme, eğitilme gibi 8 hakkı güvenceye aldığını söyledi.
Av.İsmail Altay Tüketici haklarını korumada bazı temel yasaların eksikliğini bunun için de 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasasının çıkarıldığını söyledi. Bu kanun ile birlikte, kanunla tüketiciyi koruyan yeni hükümlerin varlığına vurgu yaptı.
Paneli İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Üyesi-TÜKODER Genel Başkanı Av. Şükran Eroğlu, yönetti. Sayın Eroğlu bankaların tüketicilerden almış oldukları kredi kartı aidatlarını, tüketicilerin, on yıl geriye dönüşlü olarak geri alabileceklerini söyledi. Eroğlu, tüketicilerin konuya ilişkin Banka şube ya da Genel Müdürlüklerine verecekleri dilekçelerde 10 yıllık süre ile sınırlı olmak üzere geriye dönük olarak bir döküm talebinde bulunmaları ve ödemenin yasal faiziyle birlikte ödenmesini istemelerinin yeterli olacağını bildirdi. Eroğlu, eğer tüketicilerin kısa bir sürede bankadan yanıt alamamaları durumunda,Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalarını istedi. Av.Şükran Eroğlu panele katılan tüm katılımcılardan da özellikle 16 Mart Cuma günü özellikle 1 gün kredi kartı kullanmamalarını rica ederek bu şekilde bir eyleme davet etti.
Panelde konuşmacı olarak Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Ceylan, vardı. Türkiye’deki Tüketicilerin bilinçli olmadığını, nüfusumuzun %80’ninin tüketici haklarından habersiz olduğunu söyledi.
Türkiye’de kredi kartı kullanımına yüksek oranda bir teşvik olduğunu, adeta tüketicilere zorla kredi kartı verildiğini belirten Ebru Ceylan, kredi kartının bilinçli olarak kullanılmadığında çok tehlikeli bir araç olduğunu söyledi.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, Türkiye’deki bankacılık sistemi üzerine, tüketicilerin yeterli şekilde aydınlatılmadığı ve bu yüzden görmüş oldukları zararlar üzerine bir açıklamada bulundu. Altay bankacılık düzeninde silahların eşitliği ilkesinin bulunmadığını, bankaların aydınlatma yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için tüketicilerin geçmişte çok büyük acılar yaşadığını söyledi.
Altay, sektör bankacılığının iflasını, dünya krizi öncesinde tüketicilerin Japon Yen’i ile kredilere yönlendirilerek borçlandırılmasını ve bilinçsiz tüketiciye sunulan off-shore bankacılık faciasını anlattı.
İsmail Altay, bankaların müşterilerini dürüstlük kuralı gereğince aydınlatmaları gerektiğine, bilinmeyen detayların tüketiciler tarafından bilinmesinin beklenmeden varsayımlara dayanarak işlem yapmamaları gerektiğine dikkat çekti.
Panelin tamamını www.webradyon.com adresinden dinleyebilirsiniz.
Panele Ait fotoğraflar aşağıdaki gibidir.
Adaletbiz/Yeşim TURAN